Ana SayfaManşetDepremzede göçmenlerin yol izni ve konaklamasında güncel uygulamaya dair bilgi

Depremzede göçmenlerin yol izni ve konaklamasında güncel uygulamaya dair bilgi

Resmi olmayan fakat alanda çalışan avukatlardan uygulamalar kapsamında alınan bilgilere göre Uluslararası Koruma(UK)/Geçici Koruma(GK) altında olan depremzedelerin yol izni ve konaklamasında güncel uygulamaya dair bilgi;

Sahada edinilen bilgilere göre; yol izin belgesi uygulamasında uygulama farklılıkları gözlemlenmektedir. 07.02.2023 tarihli uygulamada, depremden etkilenen 10 ilde yol izin belgesi uygulaması kaldırılmış, depremden etkilenen göçmenler, İstanbul ili hariç olmak üzere, yakınlarının bulunduğu ve acil ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek illerdeki il göç idarelerine giderek, 90 günlük yol izin belgesi alabilmekteydi.

Sahada gözlemlenen değişiklikler ise aşağıda belirtilen şekildedir;

Depremden etkilenen göçmenler aşağıda belirtilmiş olan illerdeki uygulamalar göz önüne alınarak, İstanbul ili hariç olmak üzere, yakınlarının bulunduğu ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri illere gidebilir, gitmiş oldukları illerdeki göç idaresine başvurarak yol izin belgesi alabilirler. Başvuru yapılırken, gidilen ilde ikamet eden yakınlarının kimlik ve adres bilgilerinin il göç idarelerine iletilmesi gerekmektedir.

Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya illerinden gelen göçmenlere verilecek yol izin süreleri 60 gün olarak belirlenmiştir. Söz konusu yol izni, ikamet il değişikliği hakkı sağlamayacağı için Başkanlıkça yeni bir düzenleme olmadığı takdirde yol izni bitiş süresi sonunda göçmenlerin kayıtlı oldukları illere dönüş sağlamaları gerekmektedir.

Ek olarak;

Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Kilis ve Diyarbakır illerinden depremden etkilenen yabancıların ise yol izin belgesi olmaksızın seyahatlerinde kısıtlamaya gidilmiştir ve kayıtlı oldukları il göç idaresi müdürlüklerine başvurması gerekmektedir (e- devlet üzerinden de başvuru yapılabilir). Başvurunun değerlendirilmesi ise yabancının ikamet ettiği binanın hasar durumu dikkate alınarak yapılacaktır.

Depremden etkilenen bölgeden ayrılacak göçmenlerin tahliyesi hava yolu ile sağlanmayacak olup, kendi imkânları ile ayrılamayıp tahliye edilmeyi bekleyen göçmenler bulundukları yerdeki tahliye noktalarına (Havalimanları hariç olmak üzere) gitmeleri gerekmektedir.

Afetten etkilenen 10 ilden ayrılarak, başka bir kente gelen göçmenlere gittikleri ilde kamu kurum ve kuruluşlarınca konaklama imkânı sağlanmayacaktır.

Depremden etkilenen göçmenlerin başka bir ilde temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek olanaklarının bulunmaması halinde, illerini terk etmemeleri ve bulundukları ildeki planlamalara göre hareket etmesi gerekmektedir.

RELATED ARTICLES

Son Eklenenler