Ana SayfaHaberUgandalı Wahab Kenyatta bir buçuk aydır geri gönderme merkezinde tutsak - Doğukan Akan

Ugandalı Wahab Kenyatta bir buçuk aydır geri gönderme merkezinde tutsak – Doğukan Akan

Wahab Kenyatta, 31 Ekim tarihinde Eskişehir’de bir polis GBT’si sırasında ikamet izniyle bir sorun olduğu gerekçesiyle gözaltına alınıp 2 Kasım’da Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi. Ardından, Kenyatta için çok kısa bir sürede, sınır dışı ve idari gözetim kararı çıkarıldı. Avukatların itirazları ise “yurtdışına kaçma riski var” denilerek reddedildi. Edinilen bilgiye göre Türkçe dil bilgisi sınırlı olan Kenyatta’ya, gözaltına alındığı zaman hakları tercüman olmaksızın okunmuş. Çok kısa sürede, hiçbir araştırma yapılmadan dsınır dışı kararı çıkarıldığı gibi açık ve anlaşılır bilgilendirilme hakkı da elinden alınmış.

Partneri M.Z.D. bu süreçte stres ve üzüntüden bebeğini kaybetmiş. Bir buçuk aydır gerekli belgeleri temin etmek ve sesini duyurabilmek için her kapıyı çalan M.Z.D.: “Wahab bipolar karma epizod hastası. Günde iki kez telefonda görüşme fırsatımız oluyor, bu görüşmelerde sürekli intihar edeceğinden bahsediyor. Ne kadar teselli etsem de her gün tekrarlanıyor bu konuşma. Kendisine verilmesi gereken, reçeteli ilaçlar içeride veriliyor ancak kayıt altına alınmıyor.”

Kısaca verdiği ilaçları kayıt altına alırsa hastalıktan haberdar olduğu kesinleşecek olan gönderme merkezi yetkilileri kendilerine yaptırılacak prosedürlerden muaf tutulmak için bunu saklamakta, ayrıca Kenyatta’nın intihar etme şüphesi yüzünden ilaçları da vermemektedir. Wahab Kenyatta sürekli doktordan, güncel durumunu belirten bir rapor, muayene istese de bu isteği reddedilmektedir.

Göçmen Sendikası Girişimi’ne de destek ve danışma için başvuran M.Z.D’nin ifadesine göre; Kenyatta’nın hiçbir belgesi eksik değil, saklanmasına, kaçmasına sebep olacak hiçbir durum söz konusu değil. Aksine, gözaltına alınmadan bir hafta önce aşırı alkollü tanımadığı bir kişi tarafından saldırıya uğradığı için karakolda şikâyetçi olmuştur. Bu olaydan daha önce de pasaportu kaybolduğu için yine bizzat kendisi karakola gitmiştir. Kaçma riski olduğu söylenen Kenyatta’nın kendi adına kayıtlı bir kira sözleşmesi, modellik yaptığı bir işi olduğu belirtilmektedir.

Türkiye Uganda Komünistesi’nden ve Uganda Büyükelçilik’ten referans mektupları alan, bipolar karma epizod hastası Wahab Kenyatta neden birkaç sene sürecek bir davanın sonuçlarını tutsak halde bekletiliyor?

Göçmen karşıtlığı, yabancılara karşı nefretin arttığı bugünlerde devlet bu “bekletmeyi” bir silah olarak kullanıyor. Aylarca hapis koşullarında tuttukları insanların pes etmelerini ve “gönüllü” bir şekilde dönmelerini sağlamak adına yapılan bu tutumun hiçbir hukuki yanı yok. Altı kişilik odalarda 10-12 kişinin kaldığı gönderme merkezlerinde, diğer tutsaklar gibi Wahab Kenyatta da gönüllü geri dönüş belgelerini imzalaması için baskılara uğruyor.

Devlet, tüm mekanizmalarını seferber ederek, binlerce göçmen ve sığınmacıyı hukuksuz bir biçimde geri gönderme merkezlerinde pes ettirene kadar kötü koşullarda tutuyor. Wahab Kenyatta bu süreçte M.Z.D.’nin yoğun çabaları sonucu duyabildiklerimizden sadece biri. Buna dur diyebilmek, Wahab’ın ve geri gönderme merkezlerinde hukuksuz bir biçimde tutulan binlerce göçmen ve sığınmacı arkadaşımızın sesini duyurmak hepimizin görevi.  Haksızlığa, hukuksuzluğa karşı hep birlikte mücadele edelim.